Pühapäeval, 16. septembril selgusid üheksandat korda mahekonkursside võitjad. 2018 aasta parimaks mahetootjaks kuulutati Tammejuure Mahetalu ning mahetooteks Kasekunst OÜ tume kasesiirup. Tunnustusi pälvisid ka kaks Lääneranna vallas tegutsevat mahetootjat.
„On rõõm tõdeda, et huvi tuua turule uusi mahetoiduaineid aasta-aastalt üha kasvab,“ ütles Maaeluministeeriumi toiduohutuse ning teaduse ja arenduse asekantsler Toomas Kevvai Tallinnas Vabaõhumuuseumis leivapäeva raames toimunud tunnustamisel, „See on oluline nii mahepõllumajanduse arengu seisukohalt kui ka laiemalt Eesti kui puhta keskkonna ja hea toidu ning turvalise elukeskkonnaga riigi kuvandis.“
Konkursil “Parim mahetoode 2018” tuli Lääneranna valda kokku kolm tunnustust:
- Mätiku Talumeierei OÜ mahe või – konkursi “Parim mahetoode 2018” II koht
- Mätiku Talumeierei OÜ piimatooted – parim uus tulija 2018
- Liisi Laos FIE (Nurgaanik) rohelised läätsed – tunnustus uudse kaunviljakultuuri kasvatamise ja turule toomise eest
Lisaks eelnevatele tunnustustele valisid Leivapäeva külastajad lemmikmahetooteks OÜ Mätiku Talumeierei küpsetusjuustu.
Fotod: Maheklubi, Valgusega joonistatud ja erakogu
Aasta parima mahetootja konkursile kandideeris kuus mahetootjat üle Eesti. Aasta parima mahetoote konkursile esitati kokku 42 toodet 21 töötlejalt. Parima tootja ja toote valisid välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid.
Konkursid korraldas Maaeluministeeriumi toetusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parima mahetoote valimisel tehti koostööd Eesti Kulinaaria Instituudiga.