Lilli Lumera
Lääneranna Vallavalitsus
Avalike suhete spetsialist ja Lääneranna Teataja toimetaja
Avalike ürituste hooaeg on alanud ning koos sellega sagenevad olukorrad, kus tänavatel, laatadel või maanteeäärsetel müügipunktidel pakutakse süüa ja jooki. Selleks, et kõigil oleks võimalik nautida üritusi ohutult, tuletame meelde Põllumajandus- ja Toiduamet (PTA) olulise info nii toidukäitlejatele kui ka ürituste korraldajatele.
Kes kontrollib ja miks?
PTA ülesanne on järelevalvata, et toit, mida inimestele avalikel üritustel pakutakse, oleks ohutu. Amet kontrollib, kas toidu müüjad ja valmistajad täidavad kehtivaid nõudeid ning kas inimeste tervis on piisavalt kaitstud. Kontrollide käigus hinnatakse muu hulgas toidu säilitamistingimusi ja ettevõtete registreeringuid.
Nõuded üritustel toiduga kauplemisel
- Igal toidukäitlejal tuleb koostada enesekontrolliplaan ning seda tuleb hoida kättesaadavana igal üritusel, millest osa võetakse;
- Tuleb esitada teavitus PTAle;
- Kõigil toiduga kokkupuutuvatel töötajatel peavad olema tervisetõend ning teadmised toiduhügieenist ja -ohutusest;
- Veenduge, et töötajad teavad allergiat või talumatust põhjustavaid aineid või tooteid ning nad oskavad tarbijale oma toodete (sh koostise) kohta informatsiooni anda.
- Müügil olev toit peab olema jälgitav. Jälgitavus tähendab seda, et olete võimeline tõendama, kust on pärit toit, mida müüte või kasutate toidu valmistamiseks. Teil peavad olemas olema toidu saatedokumendid;
- Toit, mis vajab säilimiseks külmkapi temperatuuri, tuleb sellisel temperatuuril hoida kogu müügiaja jooksul. Külmkapi temperatuuri vajava toidu hoidmine kõrgemal temperatuuril, tekitab soodsa keskkonna bakterite arenguks. Bakterid tekitavad erinevaid terviseprobleeme, millest mõnedel võivad olla tõsised tagajärjed;
- Küpsetage toitu põhjalikult, eriti liha, muna ja mereande. Sea- ja kanaliha sisetemperatuur peab olema vähemalt 75°C;
- Toidu käitlemisel kasutatav vesi peab vastama joogivee nõuetele;
- Hoia valmistoit ja toores toit eraldi;
- Tagada tuleb isiklik hügieen, sh hügieeniliseks kätepesuks;
- Kui müüte müügipakendisse pakendamata toitu või valmistate toitu kohapeal, siis kõik pinnad, millega toit kokku puutub peavad olema puhtad ja terved. Vajadusel tuleb tööpindu puhastada ka laadapäeva jooksul, et välistada ristsaastumist;
- Varuge prügi jaoks vajalik. Mõelge läbi, kas on vaja ära visata ka vedelikke;
- Pakendiseadusest tulenevalt on alates 01.01.2024 avalikel üritustel lubatud kasutada toidu ja joogi serveerimiseks üksnes korduskasutatavaid anumaid ja söögiriistu. Rohkem infot leiab nõude ohutu kasutamise kohta PTA kodulehelt ning keskkonnateemaliste aspektide kohta Kliimaministeeriumi lehelt.
Müügi tegevusest tuleb teavitada Põllumajandus- ja Toiduametit
Teavitamiseks tuleb esitada majandustegevusteade piirkondlikule esindusele:
- ajutisest jaekaubandusest/toitlustamisest tuleb teavitada seda keskust, kus tegevus toimub;
- teisaldatavast jaekaubandusest/toitlustamisest tuleb teavitada keskust, kus asub ettevõtte juriidiline aadress.
Rohkem informatsiooni tegevuse teavitamise kohta on leitav siit. Teavitus on soovitatav teha läbi PTA Kliendiportaali.
Korraldaja vastutus
Oluline on teada, et vastutus ei lasu ainult müüjal – korraldaja vastutab samuti, et kõik toidukäitlejad täidaksid kehtivaid nõudeid. Kui PTA tuvastab rikkumisi ning kaupleja keeldub probleemi lahendamast, võib amet pöörduda korraldaja poole, kes peab tagama olukorra kõrvaldamise. Sealhulgas on korraldajal õigus tühistada müüjale antud luba kauplemiseks.
- Ürituse korraldaja peab tagama, et toidu käitleja on enne üritust enda tegevusest PTAd teavitanud. Teavitanud toidukäitlejad leiab avalikust registrist.
- PTA pöördumise korral saadab ürituse korraldaja üritusel osalevate toidukäitlejate nimekirja (sh turustatavate toidugruppide info nt loomne toit, alkohol jne) kolm päeva enne ürituse toimumist PTA kohalikule esindusele.
Kohaliku omavalitsuse roll
Toiduseaduse alusel teeb PTA koostööd valla- ja linnavalitsustega, et saada infot selliste avalike ürituste kohta, kus toitu käideldakse. Kohalik omavalitsus aitab jagada infot ja teavitada korraldajaid, millised nõuded toidukäitlemisele kehtivad.
Praktilised juhised ja teavitamise kord on leitavad PTA kodulehel www.pta.agri.ee avalike ürituste rubriigis. Keskkonnanõuete kohta saab täiendavat infot Kliimaministeeriumi veebilehelt. Lisaküsimuste korral võib pöörduda otse Põllumajandus- ja Toiduameti poole e-posti aadressil pta@pta.agri.ee.
Päisepilt: Adobe pildipank