Kas teadsid, et Eesti kodumajapidamistes moodustab raisatud toit toidujäätmetest enam kui kolmandiku? Kuidas austada toitu jäägitult ja anda oma panus toidujäätmete tekke vähendamisse?
- Planeeri nädalamenüü ehk portsjonid ja toidukorrad ette
- Tee enne poodi minemist ostunimekiri
- Arvesta, milliseid koguseid toitu vajad ja millised toiduained on kodus juba olemas
- Ära mine poodi näljasena ega lase end ahvatleda suurtel pakkidel ja pakkumistel
- Osta ainult vajalik kogus, võimalusel osta toiduaineid lahtiselt oma korduskasutatavasse pakendisse vajalikus koguses – nii säästad toitu, aega, raha ja keskkonda!
- Vali poes ja turul julgelt ebastandardse välimusega puu- ja köögivilju – need on täiesti söödavad ja toitvad ning saad ära kasutada allahindlusi või muid kampaaniad.
- Ole leidlik toiduainete ja toidu ülejääkide kasutamisel, arvestades seejuures toiduohutusega
- Valmista näiteks pruunidest banaanidest kooki või smuutit, kasuta üleliigset/kuivanud saia kotlettide valmistamisel, valmista seisma jäänud köögiviljadest suppe jne
- Tee vahet märgetel “kõlblik kuni” ja “parim enne”
- Märget “kõlblik kuni” ehk tarvitamise tähtpäeva kasutatakse kiiresti riknevatel toitudel. See tähistab kuupäeva, milleni võib toitu ohutult süüa. Tarbi toit enne „kõlblik kuni“ kuupäeva möödumist
- „Parim enne” tähistab kuupäeva, milleni säilib toote nõuetekohane kvaliteet. Toiduaineid on ohutu tarbida ka mõnda aega pärast „parim enne” kuupäeva möödumist, kuid enne tarbimist vaatle, nuusuta ja maitse
- Säilita toitu nõuetekohaselt
- Vaata pakenditelt toidu säilitamisjuhiseid
- Hoia külmiku temperatuur vahemikus 1–4 °C ja sügavkülmiku temperatuur –18 °C juures
- Jälgi pakenditele märgitud kuupäevi ja paiguta toiduained kapis nii, et uuemad tooted oleksid tagapool ning vanemad eespool – nii väldid toiduainete riknemist, enne kui neid kasutada jõuad
- Kasuta toidu säilitamiseks külmutamist või kuivatamist
- Hea mõte on külmutada toitu eraldi portsjonitena ja märgistada need vastavalt
- Jaga üleliigset toitu sõprade, kolleegide või naabritega!
- Jagage omavahel ka nippe toiduraiskamise vältimiseks
- Ära tõsta taldrikule rohkem, kui jaksad ära süüa
- Kasuta väiksemaid taldrikuid, lusikaid ja kahvleid – nii sa ei tõsta taldrikule rohkem toitu, kui ära süüa jaksad
- Mõtle ka kohvikus või restoranis enne toidu tellimist, kui palju jõuad süüa. Võid proovida eelroa ja pearoa tellimise asemel kahe eelroa söömist.
- Rootsi lauas võta väiksem taldrik, et vältida üleliigsete toidukoguste taldrikule tõstmist. Vajadusel saad toitu juurde tõsta.
- Küsi kohvikus või restoranis järelejäänud toit endaga kaasa – nii saad seda süüa hiljem kodus.
- Kohanda oma ootusi – ära eelda, et kogu toiduvalik peab olema toidupoes, kohvikutes ja restoranides kogu päeva vältel saadaval. See võib tähendada, et poed, kohvikud ja restoranid peavad päeva lõpus toitu ära viskama.
- Kui siiski tekib toidujäätmeid, ära viska neid segaolmejäätmete hulka, vaid kogu liigiti ja komposti ise või viska biojäätmete konteinerisse.
Rohkem nippe toidujäätmete tekke vähendamiseks leiab “Tarbi toitu targalt” kampaanialehel